containerpark
Elke gezin in Raeren krijgt een beurtenkaart

Afvalconcept

Het afvalconcept van de gemeente Raeren is gebaseerd op de pijlers stelselmatig afval vermijden, afval sorteren en recycleren. Dit concept is evenwel enkel doeltreffend toe te passen met medewerking van de inwoners.
De gemeente roept haar inwoners op om via deze drie pijlers actief mee te werken aan de bescherming van het leefmilieu en een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling. Weest u alstublieft een voorbeeld voor uw kinderen en leer hen dat afval niet zomaar afval is.

Stelselmatig afval vermijden

Milieubescherming begint in het huishouden. Probeer onnodig afval consequent te vermijden. Geef uw kinderen een drinkfles en een appel mee naar school, in plaats van een drankje in Tetrapack en een in cellofaan verpakte granenreep.

Spaar geld! Hoe minder afval, des te minder zakken moet u betalen! Vouw lege plastic flessen en Tetrapacks gewoon samen.
Let bij uw aankopen op producten die u meer dan één keer kunt gebruiken en op navulverpakkingen. Gebruik geen plasticzakken en stop uw boodschappen in een duurzame boodschappentas of bak.

Papier heeft twee kanten. Gebruik de achterkant als klad- of tekenpapier, als boodschappenlijstje of voor een proefdruk van documenten. En print recto-verso.

Produceer uw eigen potgrond door een composthoop aan te leggen! In plaats van organisch huis- en tuinafval bij het huishoudelijk afval te werpen (tot 50% van het huishoudelijk afval), gooit u het op de composthoop achter het huis. Verder laat u de natuur het werk doen en geniet u van humus van de beste kwaliteit.
Nutzen Sie Ihren Komposthaufen nicht nur zur Entsorgung Ihres Rasenschnitts. Wichtig ist die Einbringung von Garten- und Küchenabfällen, um einen guten Kompost zu erhalten. Wichtig ist auch: Guter Kompost stinkt nicht (im wahren Wortsinn)! Gehen von Ihrem Kompost unangenehme Gerüche aus, kann ein gu-tes Durchmischen und Einbringen kleiner Äste oder trockenen Laubes helfen.